Nieuws & achtergrond
Ondernemen in corona-tijd: op zoek naar de juiste actie-stand
01-04-2020
Daar zit je dan. Thuis. Als ‘mensen bij elkaar brengen’ je vak (en bovendien passie) is, dan hoef ik niet uit te leggen wat de stand van zaken nu is tijdens de Corona-crisis. Hoe ga je daar als ondernemer mee om? Grofweg zie – en ervaar – ik twee ‘standen’:
Standje 10, namelijk in volle vaart diensten en producten omgooien of uit de grond stampen en dat online aan de man brengen.
Standje 1; bezinning, twijfel, nadenken of zelfs verlamming, kortom; stilte.
Op één dag komen bij mij alle standen tussen 1 en laten we zeggen 8 zo’n beetje voor. Maar niemand weet wat wijsheid is nu…
Een mooi voorbeeld: Naast het reguliere werk bij Broek & Buuren Betekenisvolle Evenementen, boeken wij voor Arno van der Heyden nog altijd de theatervoorstellingen. Vorige week kreeg ik het bericht van een theater in het Noorden van het land dat er voor het gehele theaterseizoen 20-21 niks geboekt ging worden. Een uurtje later volgde een bericht van een theater in het Zuiden van het land dat ze besloten hadden om niet slechts een half jaar vooruit te boeken, zoals ze normaal doen, maar nu het gehele seizoen 20-21 alvast in te plannen. Ze hadden er nu toch alle tijd voor… Beide gelijke zalen (rond de 100 stoelen), beide gerund door vrijwilligers, beide zonder subsidie, beide te maken met deze crisis, maar twee totaal verschillende actie-standen.
Mijn reactie op het Noordelijke theater was verbazing. Waarom voor zo’n lange periode je activiteiten staken, tegen die tijd zal het toch wel voorbij zijn? Waarom niet samen hoopvol blijven en gewoon gaan plannen, aangezien het toch gaat om ‘opties’ en we later alsnog anders kunnen besluiten. Maar de risico’s waren te groot, deze beslissing werd met pijn in het hart genomen, maar voelde wel het beste, zo gaf men aan. En wie ben ik om daar iets van te vinden… al hebben dergelijke beslissingen gevolgen voor de (gemoedstoestand en hoop) van artiesten en impresariaten. Er zijn praktische en financiële afwegingen te maken, maar het gevoel speelt ook een grote rol.
Nog een voorbeeld: De ene opdrachtgever cancelt bij de eerste voorzichtige Corona-perikelen in ons land direct een conferentie die in juni plaats moest vinden. Anderen hadden die beslissing vorige week nog niet genomen voor volgende maand… Voor beiden is iets te zeggen, al was die laatste nu wel echt een uitzondering en wellicht tegen beter weten in.
Ook in de (sociale) media komen alle standen voorbij, maar toch vooral – uiteraard – de hoogste stand. Je ziet door alle aanbiedingen van ondernemers en organisaties het bos niet meer. Of het nu is om de medemens te helpen – oprecht en vrijblijvend – of om in het noodzakelijke onderhoud te voorzien en kansen te grijpen; het is duidelijk standje ‘actief vooruit’.
Maar gelukkig hoor ik heel voorzichtig tussendoor ook 'experts' die aangeven dat het oké is om even niks uit handen te krijgen. Of te willen krijgen. Niet weten welke kant op te gaan; linksaf of rechtsaf. En of het nu onvermogen of een bewuste keuze is; even een pas op de plaats in deze ontwrichtende tijd is inderdaad helemaal niet verkeerd. Toch..?
Wat nu te doen?, vraag ik mij af. Regelmatig voel ik dat ik NU een actieplan moet hebben om de misgelopen inkomsten van deze maanden goed te maken en liefst direct een dat ons bij eventuele volgende crises ook het hoofd boven water zal houden. En als me dat niet lukt, wat voor ondernemer ben ik dan eigenlijk? Want echt iets concreets ondernemen doe ik (nog) niet. Terwijl iedereen om me heen dat wel lijkt te doen. Broek & Buuren heeft dit jaar bovendien een 10-jarig jubileum te vieren waar we al wat voorzichtige plannen voor hebben/hadden. Dat moment en die ideeën mogen toch niet geruisloos voorbijgaan?
Waar ik soms niet meer na lijk te kunnen denken, zegt mijn gezonde verstand me gelukkig nog net wel dat ik me erbij neer moet leggen dat er dagen tussen zitten dat ik niet weet waar te beginnen en er niks uit mijn handen of hoofd komt. Niet weet welke mensen te spreken, welke keuzes te maken, welke cursussen/webinars te volgen (lastig nu het kaf van het koren te scheiden), welke vakliteratuur te lezen en welke kant op te gaan. Dan lees ik een goed boek of ga ik bewegen. Om de volgende dag in een stuiptrekking weer kort naar standje 8 te vliegen en aan de slag te gaan met van alles…
Hoe ervaren andere ondernemers dat? Is dit herkenbaar? In welke stand staan jullie en gaat dat ook in golfbewegingen? Zijn er meer ondernemers die even niet zoveel ondernemen? En als jij echt in een positief standje 10 staat; hoe krijg je dat voor elkaar? Ik ben erg benieuwd!