Nieuws & achtergrond
Waardeer en je krijgt meer!
01-03-2019
De wereld en wat dichterbij, de werkvloer, zou er een stuk mooier uit zien als we meer complimenten zouden geven. Daarbij hebben we een dosis lef nodig, zeker in een omgeving waar het niet gewoon is om je waardering uit te spreken naar een ander.
Janneke schreef n.a.v. Nationale Complimentendag over het uiten van waardering en hoe Broek & Buuren daar aan kan bijdragen.
Wat knap dat je tussen al je drukke werkzaamheden de tijd neemt om dit artikel te lezen! Wat aardig dat je dit artikel ook met persoonlijke reactie wilt waarderen!
Nationale Complimentendag
Vandaag, op vrijdag 1 maart, is het Nationale Complimentendag. Er is een heuse site rondom dit evenement en op die site krijg ik zes tips voor het geven van een compliment:
- Schrijf of spreek in de ik-vorm.
- Maak het concreet.
- Complimenteer iemand persoonlijk, niet een hele groep.
- Overdrijf niet.
- Doe wat bij je past.
- Doe wat bij de ander past.
Ik denk dat de wereld en wat dichterbij, de werkvloer, er een stuk mooier uit zou zien als we meer complimenten zouden geven. Tips over het ‘hoe’ kunnen hieraan bijdragen. Daarbij hebben we een dosis lef soms nog harder nodig naar mijn idee, zeker in een omgeving waar het niet gewoon is om je waardering uit te spreken naar een ander.
Complimenten op maat
Hoe mooi is het dan om in professioneel verband iets te kunnen bijdragen aan die sfeer van waardering in een bedrijf? Bij Broek & Buuren krijg ik die kans. Soms komt er de opdracht om een bijeenkomst te organiseren waarin waardering centraal moet staan. Van het management richting de medewerkers of tussen medewerkers onderling bijvoorbeeld. We laten een jubilaris bezingen door één van onze cabaretiers. We laten een sneltekenaar persoonlijke portretjes maken van medewerkers, met positieve input van naaste collega’s. We maken samen met de mensen en kunstenaars een herinnerboek. Of we zetten ‘Complimentenpost’ in.
Hoe goed dat laatste kan werken, heb ik in zelf de praktijk geleerd. Voor de Dag van Waarde, een prachtig initiatief van Caroline Dekker en Ellen Janssen, heb ik als waarderingsartiest bij vele bedrijven complimenten mogen uitdelen. Hoe het werkt? Als een lopend vuurtje! We stimuleren het management om vóór de bijeenkomst/teamdag/themadag alvast wat complimenten voor te bereiden en in een grote brievenbus te stoppen. De complimenten-postbode haalt de ‘brieven’ op en bezorgd ze bij de juiste mensen. Hardop voorlezend, met naam en afzender, maar uiteraard aangepast aan de ontvanger qua energie.
Want ontvang maar eens een persoonlijk compliment! Het kan je in verlegenheid brengen. Zelf heb ik vaak de neiging om een compliment te bagatelliseren. Op de site van de Nationale Complimentendag staat er voor het ontvangen van complimenten slechts één tip; dankjewel zeggen
Wat mij heeft geraakt is wat er ná die (mogelijke) staat van ongemak of bezinning gebeuren kan. Diep onder de indruk, soms tot tranen beroerd, zag ik vele medewerkers spontaan tig complimentenbriefjes schrijven voor anderen. De brievenbus zat vaak in no time vol.
Waardeer en je krijgt meer
Maar wat is het resultaat van al dat gewaardeer? Wat levert het concreet op?
Alles wat je aandacht geeft groeit. Dat aandacht en waardering voor de mens achter de werknemer zorgt voor een grotere betrokkenheid bij het bedrijf. Wie zich goed voelt en gewaardeerd weet, is een fijnere collega en levert beter werk.
Ik weet dat het zo werkt. Vanuit de ervaring waarbij er in een werksituatie waardering was voor wie ik ben en wat ik kan bijdragen en helaas ook vanuit situaties waarin dat niet het geval was. Ik besef dat dit geen spectaculair nieuws is, deze kennis bestaat al lang. Het is de basis van waaruit Broek & Buuren werkt en een van de redenen waarom ik me heb willen aansluiten bij dit mooie bedrijf van Hanneke. Ik voel me gemotiveerd om nog vele concepten, ideëen en waarderingsartiesten in te zetten voor een meer open, meer gezonde, plezieriger werkomgeving.
‘Waardeer en je krijgt meer!’ is de wat lege leus op de te downloaden poster van de Nationale Complimentendag. Een beetje inhalig klinkt het als je het mij vraagt. Maar wat zou het, de oproep is helder en het resultaat gegarandeerd. Voor alle partijen.
Ik hang de poster voor mijn raam vanochtend.